Help onze moeders en hun gezinnen de coronacrisis door!

 In Geen onderdeel van een categorie, Nieuws

Beste vrienden van Kenya Care,

We leven in onzekere tijden. Wij hopen van harte dat u allen gezond bent. Het coronavirus houdt ons allen in de greep. Maar gelukkig gloort er voor ons weer een beetje meer ‘bewegingsruimte’ aan de horizon.

Ook in Kenya heeft het coronavirus inmiddels slachtoffers gemaakt. Er zijn daar nu zo’n 500 bevestigde coronapatiënten. Echter, de testcapaciteit is erg beperkt dus dit aantal zegt niet alles.

De regering heeft wel snel allerlei maatregelen genomen. Scholen, restaurants, veel winkels, kerken etc. zijn dicht. Het openbaar vervoer ligt vrijwel stil en ook mogen er geen evenementen of kerkdiensten plaatsvinden.  Bovendien is er een avondklok ingesteld.

Al deze maatregelen hebben grote gevolgen voor de vrouwen en kinderen in onze programma’s.

Kinderen gaan niet naar school – en missen dus de schoollunch. Behalve dat ze onderwijs missen, zijn er nu in de families ook meer monden te voeden en dat terwijl veel van de ouders zonder werk thuis zitten en dus geen enkel inkomen hebben. Er is in Kenya geen enkel sociaal vangnet.

Dat geldt zeker voor de hiv-positieve moeders van ons project Kenya Care. Wij weten hoe hard ze al moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen en hoe enorm zij hun best doen. De meeste van deze vrouwen hebben op dit moment geen enkel inkomen. Bovendien lopen zij nu extra risico vanwege hun verminderde weerstand én is voor hen gezonde voeding essentieel. Anders werken namelijk hun medicijnen niet.

Ook mogen de wekelijkse groepsbijeenkomsten nu niet plaatsvinden. Dat is een echte tegenvaller. In het dagelijks leven worden deze moeders vaak gestigmatiseerd en hebben ze te maken met zoveel uitdagingen. In de groep vinden ze steun, krijgen en geven ze elkaar advies en worden ze gemotiveerd. Dat is heel belangrijk voor hen.

Gelukkig werkt onze staf hard door – met de nodige voorzorgsmaatregelen zoals de 1,5 meter afstand, handen wassen en het dragen van een mondkapje. Zij bezoeken de families of zien de vrouwen op kantoor en proberen met individuele counseling ervoor te zorgen dat de moeders het volhouden.

Uit deze gesprekken komt steeds weer naar voren dat de meeste gezinnen te weinig te eten hebben. Velen hebben zelfs niet genoeg voedsel voor een maaltijd per dag. Ook is er een gebrek aan schoon water en zeep om de handen te wassen – een van de belangrijkste hygiënische maatregelen om besmettingen te voorkomen.

Gezien de bijzondere omstandigheden willen wij proberen deze moeders en hun gezinnen door de crisis heen te helpen door het verstrekken van extra eten en te zorgen dat ze in ieder geval water en zeep hebben. We zijn hier vorige week al mee begonnen, maar we hebben extra hulp nodig. Mogen we daarom een beroep op u doen?

Voor 10 euro krijgt een gezin een watertank met kraantje en zeep zodat ze regelmatig hun handen kunnen wassen.  En voor € 30 kunnen we een gezin al helpen met een basispakket voedingsmiddelen voor een maand.

Alle hulp is welkom. Via onze website kun je makkelijk doneren. Klik daarvoor hier. Of maak uw bijdrage zelf over op de bankrekening van onze stichting, IBAN nr. NL19RABO0301740232.

Namens onze families in Kenya, nu alvast heel hartelijk dank!

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Martin Jansen
  Beantwoorden

  Mijn naam is Martin Jansen (76), woon in Maastricht. Ik bezocht Kenia 10 x tussen 1992 en 2011 vanwege ondersteuning microkrediet voor vrouwen in Migori en Homa Bay. Heb nu nog contact met Erick Orieny (27) in Nairobi. Hij is de coordinator van een groep mensen met hiv/aids, leden wonnen voor de helft in de buurt van Homa Bay en de andere helft van de 35 vooral jonge mensen probeert te overleven aan de rand van Nairobi. Erick heeft zelf de zorg over 2 weeskinderen, die hij op aandringen van de moeder op haar sterfbed, heeft opgenomen en naar school laat gaan. De groep heeft een eigen Foundation opgericht en probeert samen activiteiten te doen om te overleven. Wat ze hebben delen ze samen. Op dit moment is overleven extra lastig geworden. Zij hebben dringend hulp nodig. Ik geef die zover ik kan, maar mijn middelen zijn beperkt.
  Hebt u een idee waar ik zou kunnen aankloppen om deze groep en hun foundation te ondersteunen om de corona door te komen ?

  • Thea Thijssen
   Beantwoorden

   Geachte heer Jansen
   Dank voor uw reactie. Wat leuk dat u ook zo actief in Kenya bent geweest. Wat een mooi initiatief van Erick Orieny. Ik begrijp dat het voor de groep heel moeilijk is op dit moment. Dat is het eigenlijk voor alle arme mensen. Corona is er wel, maar eigenlijk beperkt. Maar door de strenge maatregelen hebben heel veel mensen geen enkel inkomen en dus ook geen geld voor eten. Ik zie het ook bij onze groepen. Wij hadden gelukkig nog een potje, maar ook voor ons komt de bodem in zicht. En ik hoorde net dat de maatregelen nog weer 30 dagen verlengd zijn….
   Het is moeilijk in Kenya geld te krijgen. Ik ken nog wel iemand in Nairobi die lid van de Rotary is en die regelmatig voedselpakketten uitdeelt. Wellicht als u mij in contact brengt met Erick Orieny dat ik dan zijn info aan deze persoon kan doorgeven. Verder is er nog een organisatie KCDF die misschien wat doet. Maar die zal Erick zelf ook wel al kennen.
   Sorry dat ik niet veel meer voor deze groep kan doen. Maar wellicht kan ik helpen met dit contact.
   Veel succes!
   Met vriendelijke groet,
   Thea Thijssen

Reageer

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search