World Aids Day 2019

 In Nieuws

Op 1 december wordt wereldwijd aandacht gegeven aan de ziekte HIV

Gelukkig is er al veel bereikt: er zijn veel betere medicijnen en loopt het aantal nieuwe infecties wereldwijd sterk terug.  Ook in Kenya.

Het aantal aan AIDS gerelateerde sterfgevallen is sinds 2010 met 55% verminderd, van 56000 naar 25.000. En het aantal nieuwe HIV-infecties is ook verminderd in diezelfde periode, van 66.000 naar 46.000.

Toch leven er nog altijd 1.600.000 mensen in Kenya die hiv-positief zijn. En vrouwen zijn naar verhouding meer slachtoffer van deze ziekte dan mannen, nl. 65%.  Wel is het zo dat meer vrouwen dan mannen zich laten testen en medicijnen nemen.

Verontrustend is dat de meeste nieuwe infecties voorkomen bij jongeren tussen 15-24 jaar en dan ook nog veel meer bij meisjes dan bij jongens.

Er heerst nog steeds een groot stigma op HIV/Aids.  Dat is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor ons in onze lessen en coaching van de vrouwen. En dat heeft effect. De meeste van onze vrouwen durven voor hun ziekte uit te komen, nemen hun medicijnen en zijn zelfs rolmodellen in hun eigen gemeenschap.

Een mooi voorbeeld is Grace, lid van de Jerito groep. Ter gelegenheid van World Aids Day  schreef zij  een gedicht over HIV/AIDS en over stigma. In het onderstaand filmpje draagt ze zelf dit gedicht voor. Echt heel ontroerend.  De moeite waard om even te bekijken.

Recommended Posts

Reageer

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search